Aeroportul International Satu Mare

Istoric

Unul dintre cele mai vechi aeroporturi din România, cel din Satu Mare, a fost înfiintat la 15 octombrie 1936 printr-un Decret Regal, pe o suprafata de 600×600 metri, pe actualul amplasament al aeroclubului Samus.

Un an mai târziu este finalizata constructia hangarului si a aerogarii, iar în anul 1938, dupa deschiderea oficiala, primul avion care a aterizat pe noul aeroport a fost de tipul Junkers 34, care a efectuat un zbor pe ruta Cluj-Satu Mare-Oradea-Cluj.

 

 

  

Pana în anul 1940, pe noul aeroport opereaza avioane ale companiei LARES (Linii Române Aeriene Exploatate de Stat), cu zboruri zilnice de pasageri, marfa si posta. Avioanele utilizate în aceasta perioada au fost de tipul Junkers 13, Junkers 34, Avia-Fokker, Lockheed Electra si altele din cele mai moderne ale vremii.

 

 

În anul 1946 aeroportul se redeschide timp de trei ani, iar apoi, dupa ce sta închis timp de noua ani, se redeschide, odata cu înfiintarea companiei TAROM, aici operând curse regulate de la Bucuresti, cu avioane Li 2 si IL 14.

În anul 1973 începe construirea pistei betonate de 2500×60 metri care se inaugureaza în 1975.

Pe noul aeroport opereaza curse regulate Satu Mare-Bucuresti si Satu Mare-Constanta, cu avioane de tipul AN24, IL 18 si BAC 1-11, dar si zboruri postale, militare si utilitare.

Traficul extern se face cu curse charter externe, în special vara, cu turistii din tarile nordice pentru Baile Felix, cu avioane moderne de tip IL 18, BAC 1-11, TU 154.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1996, este declarat aeroport deschis traficului indernational. Din 01.06.1997, Aeroportul International Satu Mare adera ca si membru permanent în Consiliul International al Aeroporturilor, organizatie mondiala cu sediul la Geneva, Elvetia.

Dupa anul 1989, din structura aeroportului se desprind ca activitati conexe alimentarea cu carburanti (Romar Fuel) si dirijarea traficului aerian (ROMATSA).

În iunie 1998, după ce Aeroportul devine international între orele 7-19, se inaugureaza prima cursa regulata externa Bucuresti-Satu Mare-New York si retur, cu avioanele Airbus A 310, din aprilie 1999, cursa Bucuresti-Satu Mare-Chicago si retur, cu escala la Amsterdam, iar din luna iunie, cu escala la Montreal.

În plus, în perioada mai-noiembrie 2000 compania GRIVCO Air opereaza de doua ori pe saptamana pe ruta Sibiu-Satu Mare-Brescia (Italia) si retur, cu aeronavele YAK 40.

Prima cursa Satu Mare-Antalya a avut loc la 13 iunie 2011, avand escala pe Aeroportul din Cluj-Napoca. Mai tarziu, in fiecare zi de luni, zborul Satu Mare-Antalya s-a desfasurat cu escala la Targu Mures. Compania aeriana Blue Air a introdus incepand cu data de 4 iunie 2012 doua curse spre italia de pe Aeroportul Satu Mare, catre Venetia si Torino-Cuneo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În data de 2 octombrie 2015 a fost semnat contractul de finanțare pentru implementarea proiectului ”Reabilitare și modernizare suprafețe de mișcare și extindere aerogară la Aeroportul Satu Mare” între Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial - Transport 2007-2013 și Regia Autonomă Aeroportul Satu Mare în calitate de beneficiar. Perioada de implementare a proiectului a fost de 3 luni, de la 02.10.2015 la 31.12.2015, iar valoarea eligibila a proiectului a însumat 66.293.636,26 lei.

 

 

Începând cu anul 2018 și până în prezent, sub egida noii conduceri, Regia Autonomă Aeroportul Satu Mare inaugurează noi rute și curse regulate, deschizând astfel ”porți aeriene” către Londra, Roma, Paris și Frankfurt prin operatorii aerieni Wizz Air și HiSky. Compania Națională TAROM își continuă operarea curselor regulate pe ruta Satu Mare - București.

 

Vremea
Stiri
Anunt privind organizarea selecției candidaților pentru Consiliul de Administrație al Regiei  Autonome ”Aeroportul Satu Mare”
Anunt privind organizarea selecției candidaților pentru Consiliul de Administrație al Regiei Autonome ”Aeroportul Satu Mare”
Descarca: Anunt publicare in ziar Aeroport 2022 ...
Detalii

Concurs pentru funcția de Director General
Concurs pentru funcția de Director General
ANUNȚ selectie Formulare HCA 18-2022 privind implementarea măsurilor dispuse de legislația specifică privind guvernanța corporativă a întreprinderil ...
Detalii

TAROM creste frecventa zborurilor pe Satu Mare
TAROM creste frecventa zborurilor pe Satu Mare
Din 28 martie compania TAROM va creste frecventa curselor pe aeroportul Satu Mare. Orarul de zbor anuntat:           ...
Detalii